Activiteit

LESKISTEN

TECHNIEKWORKSHOPS IN DE KLAS

 

Met onze (hightech) leskisten brengen wij techniek uit de regio rechtstreeks naar het klaslokaal. Dankzij deze leskisten kunnen leerlingen techniek op een laagdrempelige, leuke en interactieve manier ervaren én beleven. In de leskist vind je technische proefjes, workshops en opdrachten gekoppeld aan de techniek van een maakbedrijf uit de regio. Daarnaast bevat een leskist altijd duidelijke instructies, die ervoor zorgen dat je als docent de leskist zelfstandig kan uitvoeren in de klas. Onze leskisten zijn geschikt voor groep 5 tot en met groep 8.

 

Benieuwd naar ons aanbod? Bekijk hieronder onze interactieve leskistenwand en reserveer direct!

 

 

 


 

 

 

 

Bestel hier je leskist

 

  Kies je leskist
  Experience Republic - Stilte op de set

  Experience Republic houdt van uitdagingen! Experience Republic bedenkt creatieve belevingen voor bedrijven, denk hierbij bijvoorbeeld aan een scape room, een online game of 360 graden video’s.

  In deze leskist mag je klas in de huid kruipen van de crew op een filmset. In groepjes kunnen de leerlingen een script schrijven voor een film waar een greenscreen in gebruikt wordt. Daarna mogen de leerlingen dit script ook uitvoeren en filmen. En in de laatste les wordt deze film gemonteerd en daarmee uitgewerkt tot een echte Film.

  Let op: het is handig om ervoor te zorgen dat de juiste software al gedownload is vóór les 3. Zie de handleiding voor meer uitleg.

  Ik wil deze leskist!
  FHT Perslucht - Bouw een lucht raket

  FHT Perslucht is een bedrijf uit Deurne gespecialiseerd in lucht namelijk perslucht.

  Wat is perslucht?
  Perslucht wordt veel gebruikt om machines te laten bewegen (aandrijven) bijvoorbeeld een inpakmachine in de koekjesfabriek, de melkmachine van een boer maar ook een achtbaan in de Efteling. Deze machines werken allemaal op lucht, dat noem je perslucht.. Lucht is overal (gratis) aanwezig, is schoner dan bijvoorbeeld benzine en is heel sterk!

  Om te laten zien hoe sterk lucht is gaan we een raket bouwen!

  Ik wil deze leskist!
  Hoppenbrouwers - De Symbolica Route Robot

  Hoppenbrouwers is in erg veel technische takken gespecialiseerd. 1 van deze takken is de besturingstechniek. Zoals de naam al zegt, maken we besturingen voor machines. Zonder deze besturing zal een machine niet werken. Als je in de Efteling in een karretje van “Symbolica” zit, wordt dit karretje en alles daar omheen door een besturing van Hoppenbrouwers bestuurd. Door middel van deze leskist gaan de kinderen zelf aan de slag met de besturingstechnieken die bijvoorbeeld achter de Symbolica zitten.

  Ik wil deze leskist!
  MCM - Elektromotor

  Bij MCM staan grote machine waarmee metaal en staal wordt bewerkt tot de gewenste vorm.

  Een onderdeel van die achtbaan bijvoorbeeld. Deze machines zijn allemaal voorzien van een elektromotor.

  In deze leskist gaan de leerlignen zelf in het klein een elektromotor bouwen.

  Ik wil deze leskist!
  HVL Metaal - Jeep

  Wij zijn de bewerkers van metaal. De bouwers van machines, modules en halffabricaten uit metaal. Maar ook de bedenkers van slimme oplossingen en constructies op basis van metaal. Met onze ideeën verbeteren we bedrijfsprocessen in allerlei branches.

  In deze leskist gaan de leerlingen zelf met metaal aan de slag. Ze gaan een Jeep bouwen. In deze handleiding zijn alle stappen beschreven om de Jeep compleet te bouwen.

  Ik wil deze leskist!
  Kuijpers - Waterleiding mannetje met licht

  Wij zijn een technische dienstverlener. We ontwerpen, bouwen en onderhouden technische installaties in gebouwen en industrie en dragen daarmee bij aan een gezonde werk- en leefomgeving. Onze echte mensen werken aan echte oplossingen! Graag nemen wij jullie alvast een klein beetje mee in de wereld van de installatietechniek.

  In deze leskist gaan jullie zelf aan de slag met de installatietechniek.

  Jullie gaan een mannetje bouwen wat licht kan geven. In de handleiding zijn alle stappen beschreven om het mannetje op de juiste wijze in elkaar te zetten.

  Ik wil deze leskist!
  NTS Botech - Speksteen bewerken

  De gastles gaat over wat wij bij NTS Botech allemaal doen: op een interactieve manier met vragen op allerlei gebied leggen we uit waar graniet vandaan komt, op welke manier het bij ons komt, hoe we het bewerken, en waar het voor gebruikt wordt. Vervolgens gaan de leerlingen samen met de klassendocent aan de slag, niet met graniet, want dat is veel te hard, maar met speksteen, een zachte steensoort, die ze analoog aan ons proces gaan bewerken tot bijvoorbeeld een sleutelhanger.

  Ik wil deze leskist!
  DENS - Auto op bakingsoda

  DENS maakt aggregaten, die voorzien in energie (stroom) speciaal voor plekken zoals bijvoorbeeld bouwplaatsen waar geen stopcontact aanwezig is. Dat doen we door slim gebruik te maken van de vloeistof mierenzuur.

  In ons aggregaat brengen we een reactie op gang die ervoor zorgt dat je stroom krijgt.

  Met deze opdracht ga je aan de slag met het bouwen van een auto en we gaan een reactie op gang brengen, zodat de auto zelf gaat rijden.

  Ik wil deze leskist!
  Kusters Goumans - IJzer of metaal

  In de techniek worden diverse soorten metalen gebruikt. Allemaal met hun eigen karakteristieken en kenmerken. Bij Kusters Goumans bewerken diverse soorten metalen tot hoogwaardige onderdelen die in verschillende branches van de techniek worden toegepast. Van hoge precisie onderdelen voor de high-tech industrie tot sterke onderdelen voor bijvoorbeeld in achtbanen. Doormiddel van een aantal proefjes ga je ontdekken wat voor verschillende metalen we bij Kusters Goumans bewerken en wat daar voor eigenschappen bij de metalen kunnen horen.

  Ik wil deze leskist!
  Creative Production

  In deze les kist van Creative Production worden de leerlingen uitgedaagd om iets te laten ontsnappen. Door middel van 10 vragen leren kinderen over metaal en metaalbewerking. Aan ieder goed antwoord zit een code om een kluisje te openen. Als de 10 kluisjes allemaal geopend zijn hebben de leerlingen alle onderdelen verzameld van het dier dat ontsnapt. Ze kunnen het dier gaan bouwen. Er zijn vragen waar de leerlingen een computer voor nodig hebben om informatie op te zoeken en er zijn doe vragen die de leerlingen op kunnen lossen met materialen uit de kist.

  Ik wil deze leskist!
  AAE - Box 2
  Ik wil deze leskist!
  Van Hoof Group - Zet alles in beweging met een tandwiel

  Iedereen maakt vaak gebruik van tandwielen, jij ook! Misschien wel zonder dat je het weet. Tandwielen vind je bijvoorbeeld in fietsen, auto’s en klokken. De tandwielen worden gebruikt om een beweging door te geven en zijn vaak verbonden met een ander tandwiel. Je gaat leren wat er gebeurt als je aan een tandwiel draait, wat een wormwiel is, hoe een fietsbel werkt en maakt zelfs kennis met een vliegende auto!

  Ik wil deze leskist!
  Alumero
  Ik wil deze leskist!
  Huijbergts - Bouw een stevige menger!

  Heb jij vandaag al iets van Huijbregts Groep gegeten? Waarschijnlijk wel! Je hebt het alleen niet gemerkt. Huijbregts Groep mengt poedergrondstoffen voor de voedingsmiddelenindustrie. Met meer dan 2500 poeders op voorraad mengen we poedermengels op recept van de klant. Er worden mengsels gemaakt voor bijvoorbeeld soep, frietjes, salades of hamburgers.

  Met deze leskist leren kinderen en jongeren over voeding en techniek. Wat zijn poeders en hoe worden deze in grote aantallen (tot wel 1500 kilo!) homogeen gemengd? En hoe bouw je een stevige constructie zodat een menger aan het plafond blijft hangen?

  Ik wil deze leskist!
  Swanenberg - Hydraulische arm van een graafmachine

  Swanenberg Hydrauliek is een bedrijf uit Helmond en maakt hydraulische systemen.

  Hydrauliek is een systeem waarbij er door middel van vloeistof (normaal gesproken olie) bewegingen worden overgebracht. Een voorbeeld van een machine waarin hydrauliek voorkomt is een graafmachine.

  Jullie gaan zelf proberen een hydraulische beweging te maken met deze techniek door middel van water. Hiervoor zullen jullie slangetjes aan een arm moeten bevestigen. Door water in die slangen te duwen, zal de arm gaan bewegen.

  Ik wil deze leskist!
  Verbi – Ozobot

  Verbi is een gereedschapmakerij in Helmond waar spuitgiet matrijzen gemaakt worden voor het produceren van kunststofproducten.

  Matrijzen zijn mallen waarin warme plastic (kunststof) gegoten. Na het afkoelen komt er dan een product uit.

  Dit proces heet spuitgieten. Om deze mallen te maken moet je programmeren en dat kun je leren met deze Ozobot leer je programmeren.

  Meer info op www.ozobot.com

  Ik wil deze leskist!
  AAE - Box 1 - Hoe maak je een nauwkeurig spuitje?

  Tijdens het schrijven van deze lesbrief zijn de vaccinaties tegen het Covid-19 in volle gang. In korte tijd moeten ontzettend veel mensen gevaccineerd worden over de hele wereld. Dat betekent dat er heel veel spuiten nodig zijn en deze moeten gemaakt worden. Eén van de bedrijven die deze spuiten maakt is ELM Plastics. Zij hebben AAE gevraagd om een machine te ontwikkelen die in een korte tijd grote hoeveelheden doseerspuiten kan maken.

  In deze opdracht onderzoeken leerlingen hoe je een ronde vorm zo nauwkeurig mogelijk kunt bedrukken, hoe je dit proces kunt automatiseren en in hoeverre je kunt garanderen dat jouw doseerspuiten de goede hoeveelheid vloeistof aangeven.

  Ik wil deze leskist!
  Flex Industries - Technische Box 18
  Ik wil deze leskist!

  Door op 'Reservering aanvragen' te klikken geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals omschreven in de privacyverklaring.

  Deze website is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.